Un total de 35 municipis del Consorci Mare competiran entre si per a guanyar “El Repte del Reciclatge”

Un total de 35 municipis del Consorci Mare competiran entre si per a guanyar “El Repte del Reciclatge”

Un total de 35 municipis del Consorci Mare acullen la campanya d’Ecoembes El Repte del Reciclatge, un programa que pretén premiar a la localitat que aconseguisca augmentar els resultats de reciclatge d’envasos. A la presentació ha acudit el president del Consorci Mare, José Vicente Ferriz, l’alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú i el representant d’Ecoembes, José María Monje, així com representants d’altres municipis consorciats.
L’Alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, ha assumit de forma molt positiva aquest repte en el qual el que es busca aconseguir amb aquesta mena d’accions “beneficis mediambientals que afecten el nostre entorn.” El tècnic d’acció local i autonòmica d’Ecoembes, José María Monge, ha felicitat a tota la Comunitat Valenciana per ser l’autonomia que més ha reciclat l’any 2019 i ha recalcat com és important conscienciar des de la més primerenca edat sobre la importància de reciclar, d’ací la celebració d’aquest Repte del Reciclatge. Per a finalitzar el President del Consorci Mare, José Vicente Ferriz, ha agraït la bona disponibilitat tant per part d’Ecoembes com dels municipis participants i ha recordat com ha evolucionat amb el pas dels anys la conscienciació a l’hora de reciclar sense oblidar que encara queda molta feina per fer per a aconseguir l’objectiu de residu 0.
L’acció, emmarcada en el Pla d’Acció d’Envasos de la Comunitat Valenciana per al període 2016-2020, està promoguda per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a Espanya, en col·laboració amb el Consorci de residus MARE.
Amb la campanya s’han programat una sèrie de trobades pels municipis participants que començaran demà dimecres 9 de setembre al Campello i es prolongarà fins a l’1 d’octubre de 2020 a Calp. Un vehicle identificatiu de la campanya, la “Furgoneta del Reciclatge” visitarà cadascun dels municipis seleccionats de la zona de gestió del Consorci Mare: l¡Alfàs del Pi, Altea, Benissa, Calp, El Campello, La Nucia, Pego, Teulada, La Vila Joiosa i Xàbia.
Durant les visites als municipis, un equip d’animació i formació s’aproximarà als ciutadans per a despertar en ells el compromís per separar i reciclar correctament: les llaunes, briks i envasos de plàstic en el contenidor groc, així com el paper i el cartó, en el contenidor blau. Ho faran a través d’accions d’entreteniment i educació ambiental en espais de gran afluència de persones, així com a través de xerrades informatives i de sensibilització en centres educatius i per a diversos col·lectius veïnals.
El “Repte del Reciclatge” es planteja com una competició entre municipis del Consorci per a augmentar l’aportació global al contenidor groc, en almenys un 15%, durant els dos mesos posteriors al període de campanya, comparant aquestes aportacions amb les del mateix període de l’any 2019. El premi serà una dotació en metàl·lic a una ONG seleccionada prèviament. Actualment hi ha municipis amb taxes altes de reciclatge en els quals els creixements sempre seran més difícils d’aconseguir que en municipis amb taxes menors. Per aquest motiu, s’establiran, amb una mateixa dinàmica de participació, dues categories de premi.
Repte del Reciclatge
La campanya persegueix la interacció cara a cara amb el ciutadà, intentant que totes les accions siguin permeables a les organitzacions, tradicions i cultura de l’àmbit geogràfic sobre el qual s’actua. Es tracta que les pròpies institucions, organitzacions, clubs socials i esportius, associacions i centres d’ensenyament de cada localitat, siguen partícips i impulsores de la iniciativa. Les seues accions in situ permetran arribar al major nombre possible de veïns i llars amb la finalitat de multiplicar els resultats de la campanya: informar correctament per a augmentar la separació correcta de residus, fent possible el seu posterior reciclatge.