El seu camí
Consorci MARE s’encarrega de gestionar els residus barrejats que dipositem en el contenidor gris de resta i els residus de poda de parcs i jardins. La resta de residus que separem en els seus contenidors específics són reciclats per a fabricar noves matèries primeres. Aquells que dipositem per error en el contenidor de resta són separats en planta i transportats per al seu reciclatge.

Dades
La generació total de residus en el nostre àmbit territorial s’estima entorn de les 250.000 tones anuals, la distribució benvolguda de les quals per tipus de residu és la següent:
208.584,88 tones
24.069,70 tones
11.166,00 tones
6.235,96 tones
Total Residus Generats
250.056,54 tn
Per habitant a l’any
545,17 Kg
Per habitant al dia
1,49 Kg
Legislació
LLEI AUTONÒMICA DE RESIDUS
(Llei 10/2000, de 12 desembre)
Estableix el règim jurídic de la producció i gestió dels residus, així com la regulació dels sòls contaminats, amb la finalitat de protegir la salut humana i el medi ambient. D’acord a aquesta llei, s’estableixen els plans de residus: el Pla Integral de Residus, els Plans Zonals de Residus, els Plans Locals de Residus i els Projectes de gestió.
PLA INTEGRAL DE RESIDUS
(PIRCV13)
És l’instrument de programació de les infraestructures de tractament i eliminació de residus a la Comunitat Valenciana d’acord amb els principis bàsics d’autosuficiència, proximitat o responsabilitat compartida, entre d’altres i s’estableix la següent jerarquia en la gestió de residus: Prevenció, Preparació per a la reutilització, Reciclatge, Un altre tipus de valorització (inclosa l’energètica) i Eliminació.
PLANS ZONALS DE RESIDUS URBANS
Ordenen la gestió de residus urbans en les diferents zones de la Comunitat Valenciana i assignen la responsabilitat d’execució i posada en marxa de les infraestructures corresponents als Consorcis o a les Entitats que agrupen els municipis integrants d’aquestes zones.
Els plans zonals són d’obligat compliment per a tots els municipis afectats (sentència TSJCV 19 de juny 2007). La competència municipal queda circumscrita a la recollida i el transport a planta dels residus. Mitjançant el PIRCV i els plans zonals es distribueixen en el territori de la Comunitat Valenciana el conjunt d’instal·lacions necessàries per garantir el respecte dels principis d’autosuficiència i proximitat en la gestió de residus.
El Consorci es regeix pels Estatuts, document que regula les competències, òrgans de govern, normes de funcionament, règim jurídic, econòmic i financer de cada un d’ells. Així mateix, té capacitat i recursos tècnics i econòmics suficients per garantir la correcta execució i desenvolupament de les previsions contingudes en el pla zonal.