Els consorcis valencians inicien l’adaptació al nou Pla de Residus

Els consorcis valencians inicien l’adaptació al nou Pla de Residus

El  Castell de Dénia ha sigut el marc en el qual s’ha celebrat la segona i última sessió de les Jornades Tècniques de Consorcis i Ens Supramunicipals de Residus de la Comunitat Valenciana, organitzades per la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental. L’alcalde de la esmentada ciutat alacantina, Vicent Grimalt, va donar la benvinguda als presidents i gerents dels Consorcis de Residus en la qual va destacar la necessitat de comptar amb adequats sistemes de reciclatge, així com de polítiques de conscienciació ciutadana. Grimalt, com a màxim representant d’una població costanera, va posar l’accent en la creixent contaminació del mar, exposat a continus abocaments, amb el plàstic com a gran cavall de batalla. Per part seua, la presidenta del Consorci A1 MARE, Cynthia Alavés, com a amfitriona de la jornada, va destacar la gestió del director general de Canvi Climàtic  impulsant el projecte de millora de la planta del Campello.

Per la seua banda,  Joan Piquer va agrair l’esforç dels Consorcis de Residus en l’elaboració de sengles balanços sobre les actuacions realitzades en l’última legislatura, assegurant que el camí caminat ha sigut notable i que ara arriba el moment d’adaptar-se al nou marc que estableix el Pla Integral de Residus aprovat pel Consell el passat 5 d’abril. Piquer va aclarir que “les directives  de la Unió Europea donen dates concretes: 2023/2025. I no són interpretables”. En aqueix sentit el director general va informar que el Ministeri per a la Transició Ecològica té intenció d’avançar la data del 2023.

Com ja ocorreguera en la primera sessió de les jornades, celebrada el 28 de maig en les instal·lacions municipals de l’antiga Tabacalera de València, els consorcis van realitzar un balanç de les actuacions efectuades en el període 2015/2019, incidint especialment en l’estat i funcionament de les infraestructures, els sistemes de recollida amb les experiències del porta a porta, la problemàtica dels residus tèxtils,  envasos,  plàstic, vidre i el dia a dia dels ens responsables de gestionar els residus que es generen en la Comunitat Valenciana.

Amb el Pla Integral de Residus (PIRCVA) com a eix central els gerents i tècnics dels consorcis valencians van posar sobre la taula diverses preguntes sobre el futur més immediat, incidint de forma especial en aspectes que afecten el procés d’adaptació d’aquests ens al nou text. Altra de les conclusions va ser la necessitat d’establir uns canals de coordinació i comunicació més adequats entre els Consorcis, acordant que la iniciativa del director general, Joan Piquer, obri una porta per a establir trobades anuals que permeten avançar en la millora del funcionament, amb l’objectiu de prestar un més òptim servei als ciutadans. La necessitat de crear adequades estructures tècniques, dotant del personal i mitjans necessaris, en funció del volum econòmic que gestionen els consorcis, va ser una clara demanda dels assistents.

Leave Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.