El president del Consorci Mare presenta en el CONAMA les xifres de recuperació de la planta de residus de El Campello

El president del Consorci Mare presenta en el CONAMA les xifres de recuperació de la planta de residus de El Campello

  • La inversió de més de 20 milions d’euros en la instal·lació ha fet possible que es multiplique per 7 els residus recuperats
  • El complex alacantí és referent en matèria de tractament i compta amb la maquinària més avançada de la província

Madrid, 24 de novembre de 2022

El president del Consorci Mare, José Vicente Ferriz, ha presentat hui en el Congrés Nacional de Medi Ambient les xifres de recuperació de la planta de tractament de residus del Campello després de la inversió realitzada i després d’escometre una profunda transformació innovadora en aquesta instal·lació. Es tracta de la planta de residus més avançada de tota la província d’Alacant i, tal com ha assenyalat Ferriz durant la seua intervenció, “ara som referents en el tractament de residus en tota la Comunitat Valenciana” atés que s’ha aconseguit recuperar set vegades més quantitat de residus que abans de l’inici de les obres l’any 2019. El president ha manifestat que en el primer semestre de 2022 “s’han polvoritzat a l’alça tots els rècords històrics de recuperació de subproductes en la Comunitat Valenciana” gràcies a les obres en aquesta instal·lació.

La ponència ha tingut lloc en la secció d’innovació del CONAMA, el CONAMA Innova, en el recinte firal de Ifema a Madrid. El president del Consorci Mare ha explicat que tot el que s’ha aconseguit en la planta és possible gràcies a les obres que s’han escomés en esta instal·lació en els últims dos anys, que han suposat un enorme esforç tant econòmic com de gestió, ja que s’ha hagut de continuar treballant en la planta amb totes les garanties mentre s’escometia aquesta profunda remodelació.

Les inversions que s’han realitzat per a la modernització de la planta de tractament de residus Les Marines situada en el municipi de El Campello (Alacant) han sigut clau. En la planta de El Campello del Consorci Mare es tracten els residus urbans de 52 municipis d’Alacant de les comarques de la Marina Alta i de la Marina Baixa i el municipi de El Campello dona servei a 427.000 habitants de poblacions com Benidorm, Calp, Xàbia, Altea… amb la consegüent taxa alta d’estacionalitat atés que són zones molt turístiques. Va ser construïda i inaugurada a l’abril de 2009 i la tecnologia es va quedar obsoleta donat el ràpid avanç tecnològic i el desenvolupament de nova maquinària innovadora en matèria de gestió de residus. En l’actualitat, en la planta es tracten a l’any 235.000 tones de residus.

La instal·lació disposa d’una àrea de pretractament i classificació del residu, procedent tant de les recollides municipals com dels ecoparcs, una biometanització amb producció d’energia elèctrica, una àrea de bioestabilització i compostatge de la matèria orgànica, una instal·lació d’afinament i un abocador de rebutjos. Al desembre de 2019, el Consorci Mare va aprovar la Modificació de Projecte de Gestió que ha donat lloc a una potent inversió econòmica i uns resultats que hui s’han presentat en el CONAMA.

Els grans eixos d’actuació per a la modernització d’esta instal·lació passen per la incorporació de nous equips i nous reactors de compostatge automàtics, nous equips de recuperació de vidre en la instal·lació d’afinament, nova línia de fabricació Combustible Sòlid Recuperat (CSR) i nous equips per a desodoració, ja que el que es pretén és minimitzar al màxim les males olors.

L’última part de l’obra que s’està escometent actualment és la passarel·la de visites per a la ciutadania, que possibilitarà dur a terme jornades d’educació ambiental amb persones adultes i amb escolars.