El Consorci Mare ha presentat aquest matí una eina pionera en la Comunitat Valenciana que permet conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre com separar correctament els residus en la llar. Es tracta d’una APP que incorpora informació, novetats de l’ens i un cercador que permetrà a la ciutadania resoldre els seus dubtes sobre en quin contenidor depositar cada residu.
A l’acte la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, així com el president del Consorci Mare i alcalde de Orxeta, José Vicente Ferriz, que ha exercit d’amfitrió, alcaldes i regidors dels municipis consorciats i representants d’altres consorcis de la província d’Alacant.
El president del Consorci Mare ha destacat durant la presentació que aquesta APP es desenvolupa amb la finalitat de reduir la quantitat de residus que entren en la planta de tractament del Campello. I és que d’aquesta manera “ens estarem acostant als objectius que marca la normativa europea, estatal i autonòmica sobre la gestió dels residus”.
“Comencem a pensar en com ser capaços d’arribar a quanta més gent millor, com comunicar-nos millor amb la nostra ciutadania i com incidir en què, perquè els residus es convertisquen en recursos, cadascun ha d’acabar en el seu contenidor corresponent”, segons ha explicat Ferriz. A més, ha posat l’accent que l’educació ambiental és molt important “perquè hem d’ajudar la ciutadania a ser consumidors responsables i ensenyar-los a separar correctament els residus en la llar”.
I per a això “és essencial una correcta educació ambiental amb la ciutadania utilitzant tots els canals disponibles i aquesta APP que hui presentem pretén ser un canal de comunicació entre la ciutadania i el Consorci Mare”.
Per part seua, la consellera ha asseverat que aquesta eina única en la Comunitat Valenciana “forma part de la nova gestió dels residus, on es desenvolupe l’economia circular i on l’educació ambiental és essencial”. A més, ha insistit que els consorcis necessiten “un sistema robust on les noves tecnologies siguen part essencial del treball d’equip”.
L’aplicació té un cercador mitjançant el qual, si una persona té dubtes sobre on tirar un residu, fàcilment trobarà el contenidor correcte. Es pot buscar per categories o directament posant el nom: llanda, got, batedora… L’APP conté també una secció de notícies, on poder estar informat sobre l’actualitat del consorci i dels seus municipis, novetats, així com un mapa on se situen els ecomóviles en tot el territori consorciat. A més, la persona que es descarregue l’APP serà informat puntualment de l’arribada d’aquesta instal·lació al seu municipi, de manera que pot planificar els depòsits i cuidar del medi ambient i del seu entorn.
I la part més divertida de l’APP és un joc l’objectiu del qual és aprendre d’una manera amena i senzilla. Un joc on puguen participar persones de totes les edats. L’APP estarà disponible en els markets de descàrrega dels mòbils en 10 dies i es farà coincidir el llançament d’aquesta eina amb una campanya de comunicació, sensibilització i conscienciació ambiental als carrers dels nostres municipis.
“Perquè no oblidem que l’objectiu final de tot això és educar, conscienciar i sensibilitzar per a reduir la quantitat de residus que es produeixen i que els residus que entren a la planta de tractament arriben correctament separats, per a complir així els objectius mediambientals que se’ns exigeix des de l’Administració europea, estatal i autonòmica”, ha conclòs.