El Consorci Mare presenta a Xàbia la campanya “Mare, quin compost! per a compostar els residus orgànics en els centres escolars

El Consorci Mare presenta a Xàbia la campanya “Mare, quin compost! per a compostar els residus orgànics en els centres escolars

L’ens supramunicipal commemora el Dia Mundial de l’Educació Ambiental amb el programa de compostatge en l’àmbit escolar en un dels municipis consorciats

Xàbia, 26 de gener de 2023

El Consorci Mare ha presentat aquest matí a Xàbia la campanya Mare, quin compost! per a commemorar el Dia Mundial de l’Educació Ambiental. L’ens supramunicipal pretén conscienciar així als escolars, al professorat i al personal de cuina de la importància de la separació dels bioresidus i el seu compostatge. L’objectiu principal és fomentar l’economia circular i que una vegada els residus es converteixen en compost, poder utilitzar-ho per a abonar els xicotets jardins dels centres, horts, plantes… o fins i tot es puga repartir a les famílies que així ho desitgen.


Així ho ha explicat aquest matí el president del Consorci Mare, José Vicente Ferriz, qui ha visitat el CEIP Port de Xàbia, primer centre que desenvoluparà aquest programa de compostatge: “El que volem és que s’implique tota la comunitat educativa: des del personal de cuina del col·legi que serà el que haurà de separar correctament els residus, fins a l’alumnat que haurà de controlar la temperatura, la humitat i l’airejat de la matèria orgànica. Però també pot ser una eina de treball per al professorat, que podrà treballar in situ els conceptes i valors mediambientals i l’economia circular en les assignatures com Ciències de la Naturalesa i Ciències Socials”.

“Com a societat hem de fomentar que la joventut treballe la sensibilitat ambiental en tots els àmbits de la vida” ha recalcat, per a afegir que aquest és, sens dubte, “un moment excel·lent per a treballar-lo des d’una perspectiva multidisciplinària, amb el suport de la comunitat educativa i amb la iniciativa del Consorci Mare”. Durant la campanya, l’equip d’educació ambiental realitzarà diferents formacions perquè el procés del compostatge siga un èxit. Els centres que participen en la campanya rebran un segell de bones pràctiques mediambientals del Consorci.

Durant el temps que dure el programa Mare, quin compost! s’aprofundirà també en els beneficis mediambientals del compostatge, es realitzarà un taller de camp amb l’alumnat i el professorat podrà atribuir als escolars diferents rols perquè participen activament d’aquest procés. “D’aquesta manera serà més fàcil que comprenguen que el veritablement sostenible és l’economia circular, deixant a un costat l’economia lineal d’usar i tirar i, així, podran exercir de prescriptores amb les seues famílies per a una correcta separació dels residus”.

A l’acte va acudir també la regidora de l’ajuntament de Xàbia, Kika Mata, qui va assenyalar que en aquesta localitat “estem molt conscienciats en totes les alternatives que ens permeten la cura del medi ambient d’una manera transversal i aquesta campanya d’educació ambiental del Consorci Mare és perfecta, perquè es conscienciarà als més xicotets sobre la importància de separar els residus i compostar la matèria orgànica”.