El Consorci Mare multiplica per 7 la recuperació de residus en la planta de tractament de El Campello

El Consorci Mare multiplica per 7 la recuperació de residus en la planta de tractament de El Campello

Les obres de millora permeten a la instal·lació recuperar en el primer semestre més de 24.200 tones de matèries primeres secundàries, el triple que en tot l’any 2019

El Campello, 26 d’octubre de 2022

El president del Consorci Mare, José Vicente Ferriz, ha presentat aquest matí les xifres de recuperació de residus en la planta de tractament del Campello després d’escometre les obres de millora en aquesta instal·lació. De fet, Ferriz ha manifestat que en el primer semestre de 2022 “s’ha polvoritzat a l’alça tots els rècords històrics de recuperació de subproductes en la Comunitat Valenciana”.

Durant els set primers mesos d’enguany, s’han recuperat per al seu reciclatge un total de 24.254,69 tones de subproductes totals, el triple que en tot l’exercici 2019 abans d’iniciar les obres de millora. Amb les dades a la mà, Ferriz ha explicat que l’estimació és que quan finalitze enguany es multiplique per 7 la recuperació de residus en la planta de tractament de residus El Campello.

Això és possible gràcies a les obres que s’han escomés en aquesta instal·lació en els últims dos anys, que han suposat un enorme esforç tant econòmic com de gestió de la infraestructura, ja que s’ha hagut de continuar treballant en la planta amb totes les garanties mentre s’escometia aquesta profunda remodelació.

Els nous mòduls de recuperació de subproductes i les reformes impulsades per l’ens estan donant els seus fruits i superant amb escreix les expectatives en el primer any post pandèmic. De fet, des de gener fins a juliol d’enguany s’han aconseguit aconseguir xifres de rècord històriques en la recuperació de matèries primeres secundàries.

Les instal·lacions han tractat entre gener i juliol de 2022 un total de 126.928,72 tones, la qual cosa suposa un 4% menys que en el mateix període de 2019. S’ha comparat aquests anys ja que la situació en relació al turisme és similar, ja que es tracta de l’últim any abans de la pandèmia que va obligar a quedar-se a casa a tots els turistes que venien cada any a les costes alacantines.

No obstant això, malgrat haver entrat menys residus en planta, s’ha recuperat més percentatge de subproductes. En relació a les tones de subproductes recuperats, les instal·lacions han recuperat per al seu reciclatge un total de 24.254,69 tones en el primer semestre de 2022, de les quals quasi la meitat, 11.781,46 són matèria orgànica. Amb aquest residu s’ha aconseguit obtindre 1.491,24 tones compostos de primera qualitat que s’ha repartit de manera gratuïta als agricultors de la zona.

La matèria orgànica que arriba de manera separada procedeix principalment de les recollides separades porta a porta dels municipis consorciats d’Orba i Pedreguer, principalment, i El Campello.

Esta remodelació ha aconseguit deixar arrere una instal·lació tècnica antiquada quant a mitjans tecnològics i en l’actualitat, segons el president de l’ens, “es tracta d’una instal·lació amb els sistemes de recuperació i classificació més avançats i punters del mercat”.
Així mateix, s’ha demostrat que amb inversió en noves tecnologies i maquinària d’última generació “és possible un millor tractament dels residus, convertint-los en recursos vàlids i valuosos, així com la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle i un menor consum elèctric en les instal·lacions”, ha manifestat Ferriz.

“Som el consorci de residus referent a la província d’Alacant en el desenvolupament de nous models de gestió i continuarem progressant en matèria de residus per a aconseguir cada vegada millors resultats de recuperació”, ha aclarit el president del Consorci i alcalde d’Orxeta.
En l’actualitat, el Consorci Mare continua treballant a millorar els resultats i afavorir, per exemple, la reducció d’emissions a l’atmosfera, així com complir amb les històriques reivindicacions veïnals contra les molèsties i olors. De fet s’han incorporat a la planta nous sistemes de tractament d’olors i desgasificació.

Esta planta de residus compta, addicionalment, amb un mòdul de biometanització, pel qual es recupera energia de la matèria orgànica abans del seu compostatge per a la generació d’energia renovable, biometà, que contribueix a uns menors consums elèctrics de les instal·lacions i mitigar d’aquesta manera, els efectes de la gestió de residus en les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, d’acord amb la planificació estatal i autonòmica de lluita contra el canvi climàtic.