El Consorci Mare aprova per unanimitat l’informe que accelera les obres en la planta del Campello contra les males olors

El Consorci Mare aprova per unanimitat l’informe que accelera les obres en la planta del Campello contra les males olors

La Junta General del Consorci Mare, presidit per la regidora del Campello Cynthia Alavés, ha aprovat aquest matí per unanimitat la aprovació inicial de la modifiació del projecte de gestió, que permetrà accelerar les obres de millora en el Centre de Tractament Integral de Residus Les Marines del Campello. Això permetrà arribar als objectius en matèria de gestió de residus que marca la Unió Europea, així com atallar el problema de les males olors de la planta, una històrica reivindicació. “Tots vos mereixeu deixar de patir i amb aquestes millores tindreu la planta del segle XXI”, va assenyalar el Director General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer.

Les mesures van encaminades a realitzar obres en la planta que optimitzen el seu funcionament i millore la qualitat del treball dels empleats, així com que augmente el rendiment i la qualitat de treball de la zona de triatge. I tot amb l’objectiu de recuperar el màxim possible de residus, que arribe la menor quantitat de residus a l’abocador i així optimitzar la seua vida útil.

Una altra de les parts importants que inclouen les obres és la compra d’un nou equip per al retractilat de les bales, la qual cosa suposarà reduir les emissions d’olors en la pròpia nau i en l’abocador, així com la disminució de lixiviats. Amb això s’aconseguiran dos aspectes importants: D’una banda, optimitzar l’espai de les bales en l’abocador i, en segon lloc, aconseguir que es reduïsquen les males olors perquè les bales amb el rebuig aniran empaquetades.

També s’escometran millores en la nau de fossat, amb l’objectiu que la planta estiga sempre al màxim rendiment: amb un tractament de la matèria orgànica correcte, el material bioestabilitzat de qualitat evitarà anar a abocador i es podrà utilitzar com a abonament en zones de vinyes, per exemple. Una vegada s’escometen totes les millores en la planta, s’estudiarà ampliar l’abocador que de moment és una obra que es pensa realitzar en una segona fase, tal com va assenyalar Piquer, no en aquesta primera intervenció en la planta que es considera més urgent.

Aquesta modificació del projecte de gestió va ser presentat pel Director General als representants municipals en diverses sessions, així com el que suposa poder traure avant aquest informe. Després d’aquesta aprovació, les obres en la planta del Campello podran començar en breu i repercutirà positivament en els municipis del Consorci i per tant, en la ciutadania. Com diu la seua presidenta Cynthia Alavés, “estic molt orgullosa que després de l’ardu treball, per fi la modificació de la planta està molt a prop, des que va entrar el nou equip en la presidència del consorci era un repte que assumim i hem complit”, ha ressaltat. “Esforçar-se al màxim té recompensa”, ha manifestat.

Les obres també van encaminades al tractament adequat de la matèria orgànica arreplegada selectivament en origen, tal com s’està realitzant en el municipi d’Orba, i que possibilitaran millores en la nau de fossat, potenciant el sistema d’aspiració d’aire dins de la nau per a conduir-ho fins a un nou biofiltre, com a mesura correctora per a evitar l’emissió d’olors, entre altres aspectes. Orba ha sigut el primer municipi del Consorci Mare a arreplegar la matèria orgànica de manera segregada i encara que ja es tracta de manera separada en la planta, s’han d’adoptar noves millores en la planta.

El Director General va posar l’accent als representants municipals en la necessitat d’arreplegar la matèria orgànica de manera separada per a poder complir els objectius que marca la UE en matèria de residus. De fet, els municipis que separen la matèria orgànica en origen pagaran quasi 28 euros menys per tona de matèria orgànica que si es tractara de la fracció reste. Amb el que, quanta més matèria orgànica segregada aporte cada municipi, menys aportaran al cànon del consorci. El Consorci prepara addicionalment un pla específic de compostatge comunitari per a tots aquells municipis consorciats que vulguen adherir-se.

El cost total de les obres de modificació rondarà els 18 milions d’euros i tant l’empresa adjudicatària del tractament dels residus com la pròpia entitat han de complir amb les obligacions econòmiques que han d’assumir cadascuna de les parts, ja que seran tots dos els que hagen d’escometre aquesta reforma segons la legislació vigent.


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /homepages/13/d725437258/htdocs/consorcimare/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Leave Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.