“Sempre ha estat damunt de la meua taula atallar el problema de les males olors de la planta”

“Sempre ha estat damunt de la meua taula atallar el problema de les males olors de la planta”

Cynthia Alavés:
Presidenta del Consorci Mare i regidora de Medi ambient del Campello

Els residus són un dels àmbits de gestió més complexos als quals s’enfronta un representant públic quan assumeix la seua responsabilitat. Els residus, açò que ja no volem, açò que tirem, lluny de ser un problema s’ha convertit en un repte per a nosaltres des que aconseguim la presidència d’aquest Consorci. Perquè els residus poden ser recursos si es gestionen bé i en açò vaig a centrar tots els meus esforços com a presidenta d’aquesta entitat supramunicipal.

El Consorci Mare assumeix la gestió dels residus de 52 municipis de dues comarques, La Marina Alta i Baixa, i el municipi del Campello. 427.000 habitants als quals s’afig una població flotant molt important en el període estival i els caps de setmana. A més coincideixen els dos tipus de consum de territori amb les conseqüències que açò comporta per a la gestió dels residus: la població intensiva en vertical l’exemple de la qual més evident és Benidorm, i població extensiva en horitzontal basat en les urbanitzacions. Per tant, la gestió dels residus en el nostre consorci s’enfronta a dos reptes que van més enllà dels genèrics: canvis poblacionals intensos, encara que previsibles, i models territorials extrems.

D’altra banda, i com a conseqüència de l’anteriorment indicat, hi ha dues plantes de transferència, una a Benidorm i una altra a Dénia. La primera està gestionada per l’empresa pública VAERSA i la segona per Reciclatge de Residus la Marina Alta, SA. I, finalment, en l’actualitat hi ha 16 ecoparcs fixos municipals repartits per tota l’àrea de gestió. Aquesta seria a grans trets una radiografia de les instal·lacions i les eines que disposa el consorci i els municipis que ho integren per a la gestió dels residus.
El consorci compta amb una planta de tractament, la del Campello, que porta en funcionament des de 2009, ocupa mitjà milió de metres quadrats i tracta al voltant de 215.000 tones/any. Es tracta d’una planta amb dos espais clarament delimitats: les instal·lacions on es tracten els residus domèstics d’una banda, i la instal·lació d’eliminació.

La nostra preocupació en relació a aquesta planta que alberguem al Campello és, des d’abans fins i tot d’arribar a la presidència d’aquest consorci, la problemàtica de les olors. Sempre ha estat damunt de la meua taula atallar aquest problema. És per açò que des del minut 1 treballem per a acabar amb aquestes molèsties, si bé s’ha instat a l’adjudicatària a escometre les obres necessàries per a minimitzar aquestes olors. I així es va a fer. De fet, tal com s’estableix en 2016 el document de modificació d’ofici de l’actual Autorització Ambiental Integrada de la Planta de les Marines, es proposen una sèrie de mesures encaminades a minimitzar les afeccions per olor de la planta, les actuacions de la qual s’han centrat a treballar amb els residus el més frescos possibles i el tràfec de residus en naus desodorizadas.

També van a realitzar-se millores en el procés de bioestabilización, es va a incloure un sistema de recepció de la matèria orgànica, s’automatitzarà el compostatge, es construirà una nau d’afinament, s’ampliarà la nau de metanización, cubrición i tancament de les bales de rebot, s’instal·larà una línia de tractament per al CSR, s’edificarà una nau per a l’eixida de bales de rebot, es millorarà la recuperació de materials mitjançant la incorporació de maquinària, es modificarà el funcionament del sistema de desodorizaciónconsistent a traslladar l’aire en zones de baixa càrrega a zones d’alta càrrega, ampliant la zona de biofiltración existent a les necessitats de la planta ampliada projectada i execució d’un nou biofiltro, entre unes altres.

Són coses molt tècniques, aparentment, però que van a pal·liar que les males olors isquen de la planta del Campello. I tal com demostra l’estudi sobre les emissions de químics de l’abocador dels Canyades del Campello, elaborat pel Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) a petició dels veïns i veïnes, l’impacte de l’emissió de tòxics de l’abocador és molt moderat. L’estudi tindrà continuïtat en el temps ja que està prevista pressupostàriament la continuïtat d’aquest estudi i per a açò anem a engegar també una Taula de Seguiment. Perquè ens importa el Medi ambient i farem tot el que estiga en la nostra mà per a millorar les condicions de la planta i de l’abocador.

El nostre full de ruta del Concorci Mare
De cara al futur més proper, ens plantegem també nous reptes d’eficiència en la gestió de residus, per a acostar-nos als objectius que marca la normativa. Açò porta amb si la necessitat d’incrementar les ràtios del material recuperat, així com major eficiència en el tractament, de manera que s’aconseguisca així una menor arribada dels residus a l’abocador.
En aquest sentit, els dos anys i mitjà transcorreguts des que assumim les nostres responsabilitats amb la ciutadania, ens han servit per a engegar un canvi de paradigma basat en tres eixos: a) millora i eficiència en les instal·lacions, b) fer transparent la gestió a partir de la intensificació de la comunicació i participació, i c) enfortir l’educació ambiental entre la ciutadania.
I és que és precisament la ciutadania la que va a centrar els nostres esforços: hem de ser transparents envers els veïns i veïnes, fer transparent la gestió i intensificar la comunicació i la participació. A més, per a comunicar-nos millor utilitzem les xarxes socials i la pàgina web, de manera que es pretén facilitar l’accés a la informació de la gestió del Consorci.

Entre els nostres objectius principals està la decisió de fer que el consorci puga ser representatiu del sentir sociocultural de les comarques que acull, de manera que la percepció ciutadana s’encamine cap a la immersió en el teixit territorial.
A més, veiem imprescindible enfortir l’educació ambiental entre la ciutadania amb accions de conscienciació i sensibilització en les campanyes en general i en particular en la recollida separada de la matèria orgànica. I és que volem que penetre entre la ciutadania el missatge sobre la importància de separar els residus en origen per a arribar als objectius que marca la normativa i, així, evitar el pagament de multes que eixirà de les nostres butxaques.

A nivell general, hem desenvolupat trobades d’educació ambiental en els centres escolars, així com en diferents municipis per a donar a conèixer els serveis que ofereix el consorci, on també s’han tractat aspectes bàsics de cura del medi ambient. Considerem que l’educació és el pilar de qualsevol acció, per tant hem basat en aquesta premissa el nostre calendari de trobades mediambientals.

Som conscients que el canvi de paradigma cultural és bàsic. Si volem afermar una economia circular en la línia que impulsa la Unió Europea, hem d’engegar eines com l’educació ambiental en els centres escolars, amb el teixit associatiu i en aquells àmbits on es produïsquen residus, com puguen ser les festes o grans concentracions, però també impulsant proposades ressò en la producció. Estem convençuts que a pesar que són molts els esforços necessaris, es poden aportar millores contundents en la gestió.

 

 

Leave Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.